Meiden en techniek, die passen heel goed bij elkaar….. Met deze woorden werden 24 meiden uit groep 8 heel hartelijk verwelkomd op de “meidendag” van het Gilde Vakcollege Techniek. In de moderne techniek zijn eigenschappen als creativiteit, nauwkeurig kunnen werken en sociale vaardigheden heel belangrijk geworden. En laten dat nu net die eigenschappen zijn waar meisjes over het algemeen net even iets beter in zijn…..

De toon was gezet. Na een korte verkenning van de toekomstmogelijkheden van meiden en vrouwen in de techniek werden al snel de handen uit de mouwen gestoken. Want, zo betoogde dhr. Van Breugel, directeur van het Gilde verder, het Gilde is een school waar leren en leren door doen hand in hand gaan. Een school voor leerlingen met een praktische leerstijl, waar manuele intelligentie op waarde geschat wordt.

De dames gingen aan de slag. Onder de bekwame leiding van de vakdocenten én  natuurlijk met de hulp van de meiden uit de eerste klas van het Gilde werd er gezaagd, gevijld, geboord en gesoldeerd. Elektriciteitsschema’s werden ontrafeld tot ze geen geheimen meer kenden voor de meiden. Daarna was het tijd om de creativiteit te demonstreren en werd het werkstuk versierd. Het resultaat? Een prachtig inbrekersalarm dat eruit ziet als een sieradendoosje. Handig om lastige broertjes van je kamer te houden!

Na een heerlijke lunch was het tijd voor bedrijfsbezoeken. Want, je kunt wel een mooie opleiding in de techniek gaan volgen, maar hoe ziet het er in de praktijk uit? Vol verwachting werden de jassen weer opgezocht. Ook de meiden uit klas 2 van het Gilde hadden wel belangstelling om mee te gaan. De verrassing was compleet toen de meiden zagen hoe het vervoer geregeld was. Voor de school stond een enorme touringcar, geheel kosteloos ter beschikking gesteld door Verschoor Reizen uit Hardinxveld-Giessendam.

Een rode loper was uitgelegd, ballonnen werden uitgedeeld en op de zijkant van de bus een grote sticker met de tekst: “Gilde Vakcollege Techniek  www.komnaardemeidendag.nl “.

Het eerste bedrijf dat bezocht werd was Merford een bedrijf dat gespecialiseerd is op het grensvlak van geluidsbeheersing en techniek. Na diverse proefjes met geluid, volgde een rondleiding door de productiehallen en werd er een kijkje genomen in het ‘geluidslaboratorium’.  De enthousiaste rondleiders Arie en Suzanne, hadden moeite om de meiden weer op de afgesproken tijd bij de bus te krijgen.

Er werd koers gezet naar Sleeuwijk. Aquarius Sanitair van Martine Beijer, oud-leerlinge van het Gilde, was het tweede bedrijf dat werd aangedaan. Martine is ook coach van de meiden van het Gilde. Al snel wist ze haar enorme gedrevenheid en passie voor techniek en het ontwerpen van badkamers op de meiden over te brengen. Met een puzzeltocht door de showroom en het ontwerpen van een eigen badkamer wist ze de juiste snaren te raken.

Alles wat leuk is, is vaak ook zo weer voorbij. Met een badeend als cadeau werd hartelijk afscheid genomen van Martine en volgde de terugreis naar Gorinchem. Vol nieuwe indrukken kwamen de meiden weer aan op het Gilde waar hun ouders al stonden te wachten. Voor sommige meiden was het duidelijk: u kunt volgend jaar op mij rekenen hoor! Anderen twijfelden nog en moesten alles nog eens goed op zich laten inwerken. Over één ding waren alle meiden het echter eens: het was echt een superleuke dag.