15 april 2015

De Kandelaar uit Ameide wint eerste basisschool techniekwedstrijd bij Gilde Vakcollege Techniek

Woensdag 1 april 2015 stond bij Gilde Vakcollege Techniek een techniekwedstrijd onder basisscholen centraal. Basisscholen konden zich begin dit kalenderjaar inschrijven om mee te doen aan een wedstrijd, gehouden onder leerlingen van groep 8. De Groenewegen uit Werkendam, De Kandelaar uit Ameide, De Rank uit Meerkerk, De Eben-Haëzer uit Woudrichem(deed mee met groep 7), Het Fundament uit Nieuwland en De Open Poort uit Asperen waren bereid mee te doen aan de eerste wedstrijd die Gilde Vakcollege Techniek voor basisscholen heeft georganiseerd.

De deelnemende basisscholen kregen van Gilde Vakcollege Techniek een heel goed gevulde gereedschapskoffer en materialen mee om een snelle boot te maken.

 

De opdracht was een boot te maken die in een zo kort mogelijke tijd een dakgoot van vier meter lang kan oversteken. De basisscholen kregen uiteraard ook een goot mee om op school te testen. Deze goten zijn geschonken door installatiebedrijf de Bruijn uit Ameide

In de weken voor de wedstrijd hebben de basisscholen zelf een competitie opgestart, want alleen de beste boot van de school mocht mee doen met de finalewedstrijd op het Gilde. Voordat de boot te water ging vertelde het groepje middels een presentatie hoe het bouwen van de boot was verlopen. En het bleek echt niet zo makkelijk! 

Naast de snelheid van de boot werd door de jury ook gekeken naar de originaliteit en de kwaliteit van de presentatie. De jury bestond uit de directeur van Gilde Vakcollege Techniek, dhr. Van Breugel en 3 heren uit het bedrijfsleven. IHC, Tibo-Veen en Klimaatservice Holland, waren bereid de boten te beoordelen. 

Toen alle boten geweest waren, en de kinderen wat te eten en te drinken kregen, ging de jury in beraad welke boot het beste was. Met de boot had je kans op twee prijzen. Één prijs voor de originaliteit en één prijs voor de snelste boot. De prijs voor de snelste boot was hierbij het belangrijkste natuurlijk. De wedstrijd verliep heel competitief en alle boten werden door de betreffende basisschool luidkeels aangemoedigd. Het was een erg spannende wedstrijd.  

De Rank uit Meerkerk ging er vandoor met de originaliteitsprijs. Zij hadden heel veel tijd gestoken in het ontwerp en uiterlijk van hun boot.
De Kandelaar uit Ameide was veruit de snelste boot van allemaal. De boot met groot zeil en propellers aan de achterkant ging als een speer over het water. Ze hebben het gepresteerd de goot door te varen in 12 seconden en zij kunnen zich met trots de winnaars noemen van de eerste techniekwedstrijd op het Gilde.
 

Volgend jaar schrijft het Gilde een nieuwe wedstrijd uit en naar verluid doen alle 6 de basisscholen weer mee want leerlingen en leraren van de basisschool waren dol enthousiast! 

 

Klik hier voor de foto's. 

 

Dhr. J. van As.