2 april 2015

Jan van Wijgerden één van de beste lassers van Nederland

Hij was al kampioen BMBE-lassen van Noord- en Zuid-Holland en nu behaalde Jan, leerling van Gilde Vakcollege Techniek, een spetterende 2e plaats in de landelijke finale te Hengelo.

Spetterend, want de vonken vlogen er in deze wedstrijd zowel in letterlijke als figuurlijke zin vanaf. Een sterk deelnemersveld, waaronder ook schoolgenoot Gert van Duuren – eveneens kampioen, maar dan in het Mig-Mag- lassen – vergde het uiterste van de kandidaten. Op dit hoge niveau was te verwachten dat de deskundige jury op elk (las)”slakje zout zou strooien.”  Geen slakinsluitsels dus, maar ook geen lasspetters, bramen of een randinkarteling in het te maken werkstuk.

Tegen het einde van de wedstrijd wisten de meeste kandidaten zelf wel of ze wel of geen hoge ogen hadden gegooid naar de 1e prijs. Zo zag Jan bijvoorbeeld, dat hij zijn hoeklas niet helemaal goed had “gelegd”, maar tijd om die uit te slijpen en het opnieuw te doen, ontbrak. Omdat de rest van zijn werkstuk perfect was gelast, haalde hij een fraaie 2e plaats. Hij hield er, behalve een beker, ook een prachtige laskap aan over. En natuurlijk een geweldige ervaring.

Gert zou zeker ook hoog geëindigd zijn, ware het niet dat hij – evenals veel deelnemers – een uitstekende las op de verkeerde plaats had gelegd. Daarmee waren zijn kansen verkeken, maar zijn kampioenschap van Noord- en Zuid-Holland staat nog steeds.

Jan en Gert van harte gefeliciteerd met jullie behaalde resultaten. Daar mogen jullie, net als de hele school, heel erg trots op zijn!