29 juni 2020

Nieuwe onderwijsmiddelen met dank aan STO

Vanaf januari 2020 ontving het Gilde Vakcollege Techniek vanuit de regeling van Sterk Techniek Onderwijs middelen om nieuwe machines en installaties aan te schaffen om het techniekonderwijs nog sterker, aantrekkelijker en innovatiever te maken. Inmiddels zijn er een aantal machines aangekomen en zijn de betrokken docenten bezig om dit te implementeren in het programma voor het komend cursusjaar.

Bij de afdeling Elektro, onderdeel van het techniekprofiel Produceren, Installeren en Energie, werden onder meer een kolomboormachine, een zonnepaneelopstelling, twee complete meetpracticums en een windpowerpanel aangeschaft. Daarnaast werden de voedingskasten die de leerlingen gebruiken vernieuwd en werd het assortiment aan installatietesters uitgebreid.

Ook op de afdeling Installatie, onderdeel van het techniekprofiel Produceren, Installeren en Energie, werden verschillende practicumopstellingen geplaatst. De verrijdbare zonneboiler geeft leerlingen de mogelijkheid om ook buiten aan de slag te gaan met zonnekracht. Daarnaast prijken er een practicumopstelling van een warmtepomp en een warmte-terugwinnings-unit in het lokaal.

De afdeling metaal, onderdeel van het techniekprofiel Produceren, Installeren en Energie, schafte twee nieuwe draaibanken en een kantbank aan. De kantbank wordt gebruikt om te kanten; het vervormen van plaatmateriaal.

Voor het techniekprofiel Bouwen, Wonen en Interieur werd het lokaal uitgebreid met een CNC-machine. Deze machine gaat voornamelijk gebruikt worden door leerlingen die de uitstroomrichting fijnhout of timmeren kiezen. (zie bovenstaande afbeelding)

Op de afdeling Motorvoertuigen en Transport kan er vanaf nu nog beter onderwezen worden hoe het motormanagement van een moderne auto werkt. Met behulp van een motormanagement-installatie wordt voor de leerlingen visueel wat de effecten zijn van bijvoorbeeld de temperatuur van de motor en de hoeveelheid en kwaliteit van de brandstof. Daarnaast werd een platenbrug aangeschaft. (zie onderstaande afbeelding)