25 februari 2022

Recap: PAO-week op het Gilde

Deze week was een meer dan bijzondere week op het Gilde Vakcollege Techniek. Elke dag bezochten leerlingen musea, deden ze sportactiviteiten en werden er overuren gemaakt in de technieklokalen. Het is bijna niet te doen om alles uiteen te zetten, maar we nemen u graag even mee langs een korte compilatie van al het leuks deze week.

Voor de leerlingen uit de eerste en de tweede klas van het vmbo stond de hele week in het kader van techniek. Zij deden deze week PAO: praktische arbeidsoriëntatie. Tijdens deze PAO is alles gericht op het maken van een keuze in een vakrichting. Bij alle profielen gingen de leerlingen langs, waarbij ze kennismaakten met de bovenbouwlokalen en -docenten en waarbij ze natuurlijk vooral veel te weten kwamen over de inhoud van de verschillende profielen die het Gilde rijk is. Zo werd er onder meer gewerkt aan een houten puzzel bij Bouwen, Wonen en Interieur, maakten de leerlingen een stekker om verlichting te controleren bij Motorvoertuigen en Transport en werd er een racewagentje gemaakt bij PIE-metaal. In totaal gingen de leerlingen zes richtingen langs.

Als feestelijke afsluiting werd er op donderdag door de leerlingen op school gegeten, waarna hun ouder(s)/verzorger(s) of andere belangstellende familieleden door de leerlingen zelf werden ontvangen om de school te bekijken.

Voor de havo-leerlingen stond er cultuur én oriëntatie in beroepskeuze op het programma. Zo bezochten ze het Design Museum in Den Bosch en het Nationaal Militair Museum in Soest. De derdeklassers namen een kijkje op de Haagse Hogeschool, om daar onder meer te ontdekken hoe de opleiding werktuigbouwkunde in elkaar zit.

De derdejaarsleerlingen van het vmbo trokken het land in om in het kader van het vak Cultureel Kunstzinnige Vorming (CKV) verschillende musea te bezoeken. De basisleerlingen togen naar Amsterdam, om daar Nederlands bekendste museum te bezoeken: het Rijks. De kaderleerlingen en de leerlingen uit de gemengde leerweg bezochten Rotterdam, waarbij ze respectievelijke de Kunsthal en het Wereldmuseum bekeken.

Als kers op de taart werden er ook nog diverse sportactiviteiten ondernomen. De barre kou of de felle wind trotseren bleek best een uitdaging, maar mountainbiken, snowboarden of skiën, onze leerlingen draaien hun hand er niet voor om. We kijken meer dan tevreden terug op een ontzettend geslaagde week!