Gilde Vakcollege Techniek

Het Vakcollege Techniek is een beroepsopleiding die jongeren zo goed mogelijk voorbereidt op een baan in de techniek. De opleiding duurt, afhankelijk van de gekozen route, 4-7 jaar. Je begint met vier jaar vmbo. Aansluitend kun je een twee/driejarige mbo-opleiding volgen.

Met ingang van het schooljaar 2016-2017 zijn wij ook gestart met een techniekhavo klas. Klik hier voor meer informatie over dit nieuwe onderwijsconcept.

Met ingang van het schooljaar 2021-2022 gaan we op het Gilde Vakcollege Techniek starten met een laptop per leerling. Klik hier voor meer informatie over de laptop per leerling.

Ontdek: Gilde Vakcollege Techniek

Jaar 1 en 2: Oriënteren

De eerste twee jaar ben je bezig met allerlei vormen van techniek. Je maakt kennis met de vakafdelingen van het Gilde:

  • Bouwtechniek (incl. infratechniek)
  • Metaaltechniek
  • Elektrotechniek
  • Installatietechniek
  • Mobiliteit en Transport
  • ICT

Zo krijg je inzicht in de verschillende beroepen die je kunt uitoefenen.

In het eerste jaar krijg je direct al 10 lessen techniek in de week. Je brengt dus veel tijd door in het praktijklokaal waar je vaak met je handen werkt. Je moet natuurlijk wel weten hoe je iets moet doen en daarom zijn er ook theorielessen.

Jaar 3 en 4: Verdiepen

Na het tweede jaar kun je een keuze maken voor een technisch beroep. Je hebt hierin de keuze tussen drie richtingen, te weten PIE (Produceren, Installeren en Energie), BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) en M&T (Mobiliteit en Transport).  In leerjaar 3 en 4 leer je een beroep goed uitoefenen, niet alleen op school maar ook in de praktijk. Zo ga je in totaal 5 weken op stage bij een bedrijf. Bij zo’n bedrijf volg je dan specifieke trainingen.

Jaar 5 en 6: Verbinden

Na het behalen van je vmbo-diploma kun je verder leren of gaan werken.

In dat geval, kun je bij het Gilde verder leren en een mbo-opleiding volgen op niveau 2 of 3. Werk en opleiding zijn nauw met elkaar verbonden: Je gaat 1 dag naar school en 4 dagen werk je in een bedrijf.

Ontdek: MBO op Gilde Vakcollege Techniek

Kiezen voor het Vakcollege

De keuze voor het vakcollege biedt veel voordelen. De opleiding sluit naadloos aan op de arbeidsmarkt. Het biedt leerlingen de zekerheid dat zij op hun 18e een vak hebben geleerd en meteen aan de slag kunnen in een goede baan in de techniek.

Vakmanschap

Het Gilde staat voor goed technisch onderwijs. Docenten en medewerkers van het Gilde hebben vakmanschap hoog in het vaandel staan. Jij kunt daar je voordeel mee doen: binnen de school en daarbuiten, tijdens je opleiding en daarna.

Lees meer over het Gilde in onze informatiebrochure hieronder.