Paula van den Berg is destijds in het 2e leerjaar ingestroomd op het Gilde. Ze is nu werkzaam Project Coördinator bij Megens-installsaties Rotterdam B.V.

In groep 8 was ze al overtuigd van haar keuze voor techniek. Haar broers sleutelden aan brommers en haar opa en broer zaten op de vrachtwagen.

In eerste instantie ging haar interesse dan ook uit naar voertuigentechniek. Nadat zij met school op gastbezoek ging bij een bedrijf op de tekenkamer, heeft ze de keuze gemaakt voor installatietechniek.

In het begin was het wel even wennen met zoveel jongens op een vmbo-school, maar het werd naar mate ze ouder werd steeds gemakkelijker. Nu heeft ze, tijdens haar studie of op de werkvloer, nog steeds goed contact met klasgenoten uit het 3e +4e leerjaar.

Na het behalen van haar vmbo-diploma installatietechniek heeft ze nog behoorlijk doorgeleerd en de volgende diploma’s behaald: Assistent Installatie Monteur, installatie monteur Woningbouw, Tekenaar Gebouw Installatie, ESWI (Elementaire Sanitaire- en Werktuigkundige Installaties) en MIT-W (Middelbaar Installatietechnicus voor werktuigbouwkundige installaties) en Projectleider Installatie techniek.

Paula heeft een verantwoordelijke baan en zij wordt aangesproken op het moment dat dingen op de werkvloer niet goed of niet effectief genoeg verlopen. Kennis van zaken en een goede technische vooropleiding is daarom absoluut noodzakelijk. Haar werkgever vindt dat vrouwen nauwkeurig werken en oog hebben voor details.

Paula is erg enthousiast over haar werk en straalt tijdens dit interview door de 1e klas meiden als zij haar installatietekeningen laat zien. Via VHTO geeft ze ook workshops op de basisschool in groep 8. Ze laat de leerlingen een huisje tekenen in 3D en ziet meteen welke meiden/jongens hier aanleg voor hebben.

Paula ziet zeker kansen voor meiden in de techniek. Op haar bedrijf werken er naast de secretaresse ook (ingeleende)vrouwelijke tekenaars en medewerkers in de kopersbegeleiding en zelfs een vrouw in de prefab hal. Ook ziet ze in de branche steeds meer zzp-ers die hun werk goed kunnen combineren met hun taak als moeder, aangezien je het tekenwerk op de computer ook goed vanuit huis kunt doen.

Haar advies aan de meiden: doe lekker wat je zelf wilt, trek je niets aan van wat anderen vinden, heb veel lol, houd je doel voor ogen en haal je diploma’s!